Wkońcu w samym Trento spadł śnieg i to calkiem sporo. Szkoda, że pogoda ogoólne była bardzo pochmurna ale dzisiaj wkońcu wybrałam się na pacer porobić kilka zdjęć.
Poszłam do musoleum znajdującego się na górce przy samym centrum a potem na jarmark świąteczny.
Oto moja fotorelacja
Polenta tj. włoska potrawa ludowa z regionu trentino sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi.
Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony.
Poszłam do musoleum znajdującego się na górce przy samym centrum a potem na jarmark świąteczny.
Oto moja fotorelacja
Paganella
Widok na Paganelle i Monte di Mezzocorona
Plansza pokazująca topnienie lodowca w dolinie Adige
Mauzoleum Cesare Battisti na Doss Trento - na wzgórzu (308 m npm), poświęcone Cesare Battisti 16 marmurowe kolumny 14 m wysokości na okrągłej podstawie. Obok znajdują się pozostałości starożytnego Kościoła chrześcijańskiego z IV wieku.
Cesare Battisti (Trento, 4 lutego 1875 - Trento, 12 lipca 1916) był patriotą, dziennikarzem, geografem i redaktorem gazety lokalnej, był też członkiem Parlamentu w Wiedniu ale podczas wybuchu wielkiej wojny walczyłpo stronie włoskiej. Następnie pojmany i skazany za zdrade austriaków został powieszony. Wraz z Guglielmo Oberdan, Fabio Filzi i Nazario Sauro jest uważana za jedną z najważniejszych postaci włoskiego irredentyzmem i bohatera narodowego.
Wyciąg z Trento do Sardagni
Fontanna Naptuna na placu Duomo
Strażacy zrzucali niebezpieczny śnieg...
Jakiś pan azjatyckiego pochodzenia takie oto cuda tworzył. Pamiętacie ostatni wpis z Mediolanu_ tam był jeden co w warzywarz rzeźbił a ten z liści.....pogratulować tylko zdolności i cierpliwości.
Polenta tj. włoska potrawa ludowa z regionu trentino sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi.
Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony.
Komentarze
My weblog zarabianie kasy
Also visit my website; bastidores de calzado